Haber

Samsun’da Serbest Muhasebecilerden Eylem: ‘İş Yükü Artıyor, İnsanca Yaşamak İstiyoruz’

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun Türkiye’de görev yapan serbest muhasebeciler, mali müşavirler ve bağımsız denetçiler, sorunlarının çözülmesi talebiyle Şeref Anıtı önünde eylem yaptı. Kümenin ismiyle ilgili açıklama yapan Suat Sancak, “Gelişen teknoloji ile iş yükünün azalması gerekirken, aksine sürekli artan bir iş yüküne maruz kalıyoruz. Kamu kurumları istedikleri her türlü bilgiyi talep ediyor. Mali müşavirlerden mükelleflere bu kadar bilgi ve tebligata ihtiyaç duyulan bir ortamda hata yapmamak mucize.”

Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyeleri dün Onur Anıtı önünde açıklamalarda bulundu. Serbest muhasebeci ve mali müşavir Suat Sancak şunları söyledi:

“Biz profesyoneller olarak ülkemiz için katma değer yaratan hizmet çalışanlarıyız. Maliye Bakanlığı ve diğer resmi kurumların dayattığı angaryalar nedeniyle evimize gidemez hatta özel hayatımızı yaşayamaz hale geldik. Sağlığımız ve psikolojimiz bozuldu. Her ay yaşadığımız stresten dolayı artık sosyal bireyler değiliz, 24 saat çalışan makineler haline geldik.

“MALİ MÜŞAVİRLER DEVLET İLE SORUMLULUK ARASINDAKİ KÖPRÜDÜR”

Meslek Odaları Birliğimiz TÜRMOB başta olmak üzere sesimizi duyun diyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Birliğimizi, beraberliğimizi, emeğimizi çoğaltmak, yepyeni mutlu bir hayatın filizlenmesini sağlayacak umudu yeşertmek için 1 Mayıs’ta tarlalardayız. Unutulmamalıdır ki; Mali müşavirler, devlet ile mükellef arasında köprü görevi gören bir meslekler grubudur. Kayıt dışı ekonomi Bu çaba ile toplumda vergi bilinci artacak ve büyümek isteyen ekonomi, muhasebe sistemlerini uluslararası muhasebe standartlarına uyumlu hale getirebilecektir, ancak bu ancak kendi elleriyle mümkün olacaktır. Durum böyleyken devletin mesleğe olan ilgiyi ve üyelerinin niteliğini artırmak, sorunlarını çözümlemek için bir yol bulmak sorumluluğu vardır.

“ÇANTA BEYANNAMESİ KALDIRILMALI”

TÜRMOB; Üyelerinin özlük haklarının iyileştirilmesi, sorunlarının en aza indirilmesi, güncel ve uygulamalı eğitim ihtiyaçlarının karşılanması için kendi bünyesinde yapabileceği düzenlemelerin yanında, mesleğe saygınlık kazandıracak yasal düzenlemeleri de yapmaya çalışmalıdır. hükümetin gözleri. Unutulmamalıdır ki TÜRMOB, meslek mensuplarının prestijini ve menfaatlerini koruyan, çalışma kurallarını uyumlu hale getirmek misyonuyla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Bir işe yaramayan ama her ay vermek zorunda olduğumuz çanta beyannamesi kaldırılsın. Alışveriş ve alışverişin kaldırıldığı ve daha zahmetli ve karmaşık bir hal aldığı söylenmekte ve kaldırıldığı için ne yazık ki söylenememektedir. Gerçek hak sahibi formu denilen anne adı, baba adı, doğum yeri gibi bilgilerin Maliye Bakanlığı’na girilmesi zorunluluğu kaldırılmalıdır. Kredi bedellerinin 10 milyon sınırını aşan kısmına ilişkin özet bilgi formu bankalardan talep edilmeli ve meslektaşlarımız bu konuda sıkıntıya düşürülmemelidir. E-defter, e-fatura, e-arşiv portalı vb. birçok uygulama çalışma arkadaşlarımızı inanılmaz derecede yormaktadır. Maalesef her elektronik uygulama kolaylık değil zulüm haline geldi.

“HER UYGULAMA BİR MADEN SAHASIDIR”

Gelişen teknoloji ile iş yükünün azalması gerekirken, aksine sürekli artan bir iş yüküne maruz kalıyoruz. Kamu kurumları mükelleflerden istedikleri her türlü bilgiyi mali müşavirlerden talep etmektedir Vergi yükümlülükleri, SGK işe giriş ve çıkış süreçleri, Aylık Prim ve Hizmet belgesi, İŞKUR iş gücü çizelgeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Geri Kazanım Katılım Payı beyannameleri, Turizm Bakanlığı turizm beyannameleri TÜİK istatistik bilgileri, sanayi sicil beyannamesi, eski nesil ödeme kaydedici bildirimler için artık her başvuru mayın tarlasına döndü. Bu kadar bilgi ve bildirim gerektiren bir ortamda hata yapmamak bir mucize. Lütfen sesimize kulak verin. Meslek artık mümkün değil. Bu nedenle 1 Mayıs pankartlarımız mesleğimizin sesidir. Geleceğinin hesabını ver, Maliyenin vesayetine hayır, hayatın muhasebesini biz tutarız, angaryaya hayır, muhasebe bizim işimiz, mali müşavirler ekonominin can damarıdır. En uygun ekonomistler muhasebeciler, mali müşavirler, bağımsız denetçilerdir. Bu nedenle mesleğimizin münzevileri olarak sesimizi duyurmak istiyoruz.”

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu