Bosna’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Protestolar
Geçen hafta bir erkeğin eski eşini öldürüp cinayeti Instagram’da canlı yayınlamasının ardından binlerce Boşnak Pazartesi günü, yetkililerin kadına yönelik şiddeti önlemek için harekete geçmesi talebiyle sokaklara döküldü.
Bosna’nın birçok şehrinde bire bir protestolar düzenlendi. Başkent Saraybosna’da büyük bir kalabalık, kadınları daha fazla korumak, şiddet içeren medya içeriğini sınırlamak ve şiddet olaylarında polis çalışmalarını denetlemek için şehir merkezinde yürüdü.
Katılımcılar, “Sessizlik onaydır”, “Korku içinde yaşamayacağız” veya “Kadınları öldürmeyi bırakın” yazılı pankartlar taşıdı. Saraybosna’daki protestocular, komşu Sırbistan’da aylarca süren sokak protestolarının sloganını yansıtan “Şiddete Karşı Saraybosna” yazan dev bir pankart taşıdılar.
“Bugün Saraybosna şiddete hayır diyor ve tüm şiddet mağdurlarına destek veriyor.” Yürüyüşe liderlik eden Lider Benjamina Karic dedi.
Bosna İnsan Hakları Bakanı Sevlid Hurtic, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine daha katı cezalar getirilmesi için yasa değişikliği talep etti.
BM sözcüsü Stephane Dujarric, “Bir kadın cinayetinin sosyal medyada canlı yayınlanması, Bosna-Hersek’te kadın cinayetleri ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete yönelik son saldırılardan sadece biri ve son derece üzücü” dedi.
Dujarric, “Dünyanın dört bir yanında kadın ve kız çocuklarının cinsiyetleri nedeniyle kasten öldürülmesi, apaçık ve ciddi bir insan hakları ihlalidir” dedi.
Cuma günü Gradacac kasabasında öldürülen kadının yetkililere taciz ve şiddet uyguladığını bildirmesi ve saldırganın polis kaydının bulunması, özellikle Bosna halkını öfkelendirdi. Adam Cuma sabahı Instagram’da bir video paylaşarak izleyicilere canlı bir cinayet göreceklerini söyledi. Videoda, adamın bir kadının alnına kurşun sıktığı görülüyor ve yakınlardan bir çocuk çığlığı duyuluyor. Video daha sonra Instagram’dan kaldırıldı.
Gradacac’ta ikamet eden Nermin Sulejmanoviç olarak tanımlanan saldırgan, kendini öldürmeden önce iki kişiyi daha öldürdü ve üç kişiyi yaraladı. Bosna basını, 35 yaşındaki Süleymanoviç’in uyuşturucu kaçakçılığı yapmak ve bir polis memuruna saldırmakla suçlanmadan önce tutuklandığını bildirdi.
Kurban Nizama Hecimoviç Pazartesi günü Gradacac’ta toprağa verildi; Cenazesine binlerce kişi katıldı.
Kadına yönelik şiddet Bosna ve diğer Balkan ülkelerinde yaygın, toplumlar çoğunlukla muhafazakar ve erkek egemen. Bölge, 1990’lı yıllarda eski Yugoslavya’nın dağılmasının ardından yaşanan kanlı çatışmalarla hâlâ sarsılıyor.
Bosna, 1992-1995 yılları arasındaki çatışma sonrasında etnik olarak gergin ve yoksul bir durumda kaldı. Sırbistan’da Mayıs ayındaki iki toplu saldırı, ana akım medya ve yetkililer tarafından körüklenen şiddet kültürüne son verilmesi talebiyle sokak gösterilerini ateşledi.